ABD kayıtları hakkında daha fazla bilgi

More information about US registrations

ABD Sahil Güvenlik Müdürü W. Vann Burgess’e Amerika Birleşik Devletleri’nin tescil yasaları ve düzenlemeleri hakkında birkaç soru sorduk. Bize ABD’de kayıtlı gemilerin sadece yabancı sularda seyretmesinin yaygın olduğunu söylüyor. Bu yasa dışıdır ancak çok yaygındır. Dolayısıyla bunu çok büyük bir sorun olarak görüyorlar.

Sorun

Bu gemilerin yurtdışındaki hem eğlence hem de ticari filolarımızdaki ABD bandıralı gemiler için emniyet ve güvenlik sorunları yarattığı birçok örnek olmuştur. Delaware gibi bir Birleşik Devletler eyaleti tarafından tescil edilmiş/numaralandırılmış bir geminin ABD bayrağı taşıyan bir gemi olarak kabul edildiğini anlamalısınız. Said W. Vann Burgess, Tekne Güvenliği Bölümü, ABD Sahil Güvenlik.

Soru ve cevap

1. Bir tekne sahibi örneğin İtalya’dan geliyorsa ve tekne hiçbir zaman Delaware / ABD sularına girmeyecekse, bu durumda örneğin Avrupa sularında Delaware kaydı ile seyretmek yasadışı mıdır?

Cevap ver: Evet. Bir gemi sadece esas faaliyet gösterdiği eyalette tescil edilebilir/numaralandırılabilir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir Eyaleti ve onun Toprakları olarak tanımlanır. Esas Faaliyet Eyaleti, bir teknenin/geminin takvim yılı boyunca sularında en çok işletildiği veya işletileceği eyalet anlamına gelir (Başlık 33 Federal Düzenlemeler Kodu § 173.3). Gemi, takvim yılı içinde ihraç eden devlette işletilmeyecekse, bu gemi o devlet tarafından tescil edilemez/numaralandırılamaz. Bir gemi, eyalet sularında işletilmeyeceğini bilerek eyalet kaydı/numarası için başvuruda bulunursa, bu başvuru hilelidir.

2. Böyle bir durumda Delaware tescili kullanmak / sahip olmak yasal mıdır?

Cevap ver: Hayır. Bu tür bir tescil doğası gereği hilelidir ve fark edildiğinde Delaware Eyaleti tarafından geri çekilecek ve gemiyi vatansız bırakacak ve herhangi bir yabancı hükümetin eylemlerine tabi olacaktır.

3. ABD’nin bu konudaki kuralları nelerdir?

Cevap verin: Birincil kural oldukça basittir. Federal kanun Başlık 46 Birleşik Devletler Kanunu §12301 altında belirtilmiştir. “Teknelerin numaralandırılması (a) Herhangi bir türde tahrik makinesi ile donatılmış belgesiz bir tekne, teknenin esas olarak işletildiği Devletteki uygun düzenleyici makam tarafından verilen bir numaraya sahip olacaktır.” Bir gemi esas olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin bir eyaletinin sularında işletilmeyecekse, ABD’de tescil edilemez/numaralandırılamaz.

Kısacası

Eğer gemi esas olarak o eyaletin sularında faaliyet göstermiyorsa, herhangi bir geminin Birleşik Devletler’in herhangi bir Eyaleti tarafından tescil edilmesi/numaralandırılması hiçbir zaman yasal olmamıştır. Ne yazık ki, yabancı vatandaşlara gerçekleri yanlış anlatan ve kar elde etmek için sahte belgeler dolduran vicdansız acenteler var. Bu yasadışı uygulama, Avrupa Topluluğu’nda ve ABD’deki yat brokerleri arasında bu dolandırıcılık faaliyetinin yasal olduğuna dair bir yanlış anlamaya yol açmıştır. Bu dolandırıcılık faaliyetleri, yukarıda da belirtildiği üzere, ABD’nin yurtdışındaki çıkarları açısından endişe yaratmaktadır. Sonuç olarak, eyaletler ve ABD Sahil Güvenliği bu yasadışı faaliyetleri engellemek için bir yaptırım çabası içine girmiştir.

Size yardım etmek isteriz

Bu konu hakkında sorularınız mı var? Size yardım etmek isteriz. İletişim sayfamız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Servis personelimiz her türlü sorunuzda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

30 Nisan 2024